Sivut

keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Raparperi-kermaviilipiirakka

Ainekset:

Pohja:

100g voita
3/4 dl sokeria
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Levitä voideltuun ja jauhotettuun piirasvuokaan. (Vinkki: Taikina ei tartu helposti kiinni, kun välillä kastat lusikan kylmään veteen)

Täyte:

2 ½ dl raparperia
2 dl kermaviiliä
1 muna
1 tl vanilliinisokeria
sokeria

Viipaloi raparperit ja laita ne piirasvuokaan taikinan päälle. Ripottele sokeria raparperien päälle. Sekoita kermaviili, muna ja vanilliinisokeri keskenään. Kaada raparperien päälle.

Paista 225 asteessa noin 20-30min.


Raparperipiirakka
 
 
Tein samalla ohjeella myös piirakan mustikoista. Isompaan vuokaan tarvittiin 1½ kertainen annos. 
 
Mustikkapiirakka

Tomaatti-aurajuustoa grillissä

 
Ainekset:
 
4 tomaattia
2 valkosipulia
2 sipulia
1 pala Aurajuustoa
1 rkl oliiviöljyä
 
Pese ja paloittele tomaatit. Laita tomaattipalat foliovuokaan. Kuori ja paloittele valkosipulit ja sipulit. Lisää vuokaan valkosipulit ja sipulit. Paloittele Aurajuusto joukkoon. Kaada oliiviöljy päälle. Hauduta grillissä n. 200 asteessa 20min. välillä sekoittaen.
 
Grillaus

maanantai 22. kesäkuuta 2015

Alppiruusun kukinta

 
Tämä alppiruusu on vielä nuori ja pienen kokoinen, mutta sen kukinta on ilo silmälle.
 




perjantai 19. kesäkuuta 2015

Hyvää Juhannusta

Hyvää Juhannusta kaikille lukijoille.

Tummanpunainen ruusu

Punainen ruusu

Brita-kakku

Ainekset:

Pohja:

250  g   voita   
dl   sokeria  
4    keltuaista  
dl   vehnäjauhoja  
tl   leivinjauhetta  
dl   maitoa 

Marenki: 

4    valkuaista  
dl   sokeria  
tl   vanilliinisokeria  
(2  dl   kuorellisia mantelilastuja ) 

Raparperitäyte: 

10  dl   raparperipaloja  
1½ dl vettä
dl   sokeria  
dl  vispikermaa   
2 prk rahkaa
1 rkl vanilliinisokeria
 
Päälle:
2 dl kermaa
½ litraa mansikoita
1½dl pieniä vaahtokarkkeja
suklaakastiketta


Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa. Vatkaa tasaiseksi. Levitä kakkutaikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 min.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Levitä marenki lusikalla pohjalle. (Ripota pinnalle mantelilastut.) Paista vielä uunin keskiosassa 180 asteessa 15 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.
Valmista täyte: Pehmitä raparperipaloja vedessä sokerin kanssa kattilassa, kunnes ne pehmenevät. Valuta irronnut neste pois esim. siivilän avulla. Jäähdytä raparperihilloke.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka ja vanilliinisokeri. Lisää raparperihilloke. Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota puolikas pohjalevy leivinpaperista lastalla ja siirrä varoen tarjoiluvadille. Levitä täyte. Nosta toinen levy päälle.
Vatkaa päällistä varten kerma vaahdoksi. Levitä kannen päälle. Paloittele mansikat 4:ään osaan. Laita kakun päälle mansikat ja vaahtokarkit. Tee suklaakastikkeella raitoja kakun päälle.

Raparperihilloketäyte


Raparperihilloke

Raparperi
 
Raparperihilloke
 
Alkuperäinen ohje löytyy Valion nettisivuilta osoitteesta:
http://www.valio.fi/reseptit/brita-kakku/
 




maanantai 15. kesäkuuta 2015

Ohje patalapun virkkaamiseen

Tällaisen ohjeen sain aikaiseksi patalapun virkkaukseen. Toivottavasti tämän avulla pystytte tekemään. Laitoin kuvia selkeyttämään, koska oli niin hankalaa selittää, mihin kohtaan esim. kukkia virkataan. Tämän patalapun virkkaamisessa käytin Nalle-lankaa ja virkkuukoukkua nro 2,5. Kauniita patalappuja saa myös puuvilla- tai bambulangasta.
 
Käytetyt lyhenteet:
 
kjs=ketjusilmukka
p=pylväs
ps=piilosilmukka
ks=kiinteä silmukka

 
 
Aloita virkkaamalla 50 kjs. Virkkaa 1 pylväs 7:een kjs:aan lopusta päin. Virkkaa 1 kjs ja 1 p. Jatka samoin rivin loppuun. Yhdelle riville tulee näin virkattuna 23 ruutua. Käännä työ ja virkkaa 3 kjs. Tee 1 p ja 1 kjs. Jatka samoin, kunnes pohjaruudukko on valmis. Ruutuja tulee vaakasuuntaan 23 ja pystysuuntaan 23. Virkkaa lenkiksi 20 kjs. Sulje piilosilmukalla. Tee 27 kiinteää silmukkaa lenkkiin ja sulje piilosilmukalla. Päättele lanka.
 
 
 
Ensimmäinen kukka:
 
Laske ruudukosta ruutu, joka on 12:sta vaakasuunnasta ja 12:sta pystysuunnasta. Virkkaa tämän ruudun reunaan 3 kjs. Virkkaa oikealta vasemmalle päin. Tee 2 p. Käännä työtä niin, että kukan aloituskohta osoittaa ylöspäin. Virkkaa vasemmalla puolella olevan ruudukon alareunaan 3 p. Käännä työtä. Jatka samoin 3p ja käännä työtä. Alla olevista kuvista näet, minkälainen kuvio pitäisi syntyä. Sulje kukka 1 ps:lla. Päättele lanka.


 
 
 
Laske seuraavan kukan aloituskohta. Vaakasuunnasta 12 ruutua ja pystysuunnasta 16 ruutua. Virkkaa samanlainen kukka ja laske seuraavan kukan aloituskohta. Jatka kukkien virkkaamista, kunnes pohjaruudukossa on yhteensä 9 kukkakuviota.







 
 
Virkkaa seuraavaksi reunustat. Niissä käytetään samaa tekniikkaa kuin kukissa. Sulje kierros ps:lla.


 
 
Tee vielä toinen reunusta samalla tavalla.


 
 
Viimeistele reuna tekemällä 3 p ja1 kjs (toiseksi reunimmaiseen riviin). Jatka reunan ympäri ja sulje 1 ps:lla. Päättele lanka.



 
 
PS. saa kommentoida ja kysyä, jos jokin jää askarruttamaan...